Kajakk kurs

Padleutstyr

Valg av kajakk og utstyr

Er du nybegynner innen havpadling, ønsker å kjøpe utstyr, men vet ikke hva du skal kjøpe? Her kommer noen råd.

Det viktigste som nybegynner er å kjøpe en kajakk som er tilpasset til din kroppslengde og vekt. Spesialiserte kajakker, årer og utstyr kan du som nybegynner styre unna.

 

Velg en kajakk tilpasset din kropp

  • Kajakken må passe din høyde og vekt. Kajakken skal flyte passe høyt i vannet, ikke for lavt og ikke for høyt. Ligger den for høyt kan det bli for mye vindfang (vanskelig å snu i vinden), og ligger den for lavt kan den gå dårlig i sjøen fordi den begynner å gå under vann i bølgene (spruter og stopper opp). Den kan også være vanskelig å reentre fra sjøen siden bølgene lett skyller inn i en kajakk som ligger lavt i vannet.
  • Et annet moment er at kroppen skal ha god skrogkontakt. Akkurat som en skistøvel – passe kontakt, ikke slark fordi dette gir dårlig kontroll og ikke for trangt da det går ut over komforten og hvor lenge man kan sitte i kajakken.
  • Sitte godt dvs at rumpa dekker hele sete. Sitter du vondt i en kajakk du prøver, så må du glemme den så fort som mulig!

Plast eller glassfiber?

  • Er du nybegynner anbefaler vi havkajakk av plast fordi denne tåler mest misbruk, og en britisk type havkajakk med fiskeform (bredest ved knærne) siden denne går best i bølger og er lettest å mestre i vanskelige forhold. Vanskelige forhold er «de forholdene du synes er vanskelig». Med en slik kajakk vil du mestre havpadling raskere.
  • Det er en myte at glassfiber går raskere i vannet for denne typen havkajakk. Toppfarten er bestemt av skrogformen på en havkajakk av denne typen.
  • Vi anbefaler senkekjøl istedenfor ror siden det fungerer best i bølger og vind.

Kajakken må føles trygg og stabil

  • En stabil kajakk er et godt utgangspunkt for å oppleve mestring rask.

Du skal ha keyhole cockpit

  • Cockpiten må være så stor (keyhole) at du får inn beina når du sitter i setet. Hvis den er liten (ocean cockpit) blir det vanskelig å gjøre redningsteknikker og å gå ut og inn av kajakken ved land. Det er ingen grunn for å ha en liten åpning.

Åre – unngå ytterpunktene

  • Åre er veldig enkelt. Unngå ytterpunktene. Dvs. kjøp en medium lang med medium blader og medium flex i skaftet. Unngå ”spesialiteter”. De har ofte et snevrere bruksområde. En lang åre med store blader er spesielt ugunstig pga belastningskader. Kjøp heller en kortere med mindre blader. Utvikling i årelengde går også i full fart mot kortere lengder. Ca 5 cm kortere per år de siste 2-3 årene.

 

Kilde: Kajakkentusiasten